joi, 12 iulie 2012

Turcii plătesc cu aur petrolul din Iran



Turcia plăteşte în aur importurile de petrol şi gaze din Iran începând cu luna martie a.c., informează publicaţia turcă Vatan, cu referire la surse guvernamentale de la Ankara, indicând că acesta este principalul motiv care explică creşterea bruscă a exporturilor turce de aur în Republica islamică.
Din martie până în luna mai a.c., Turcia a exportat între 58 şi 60 de tone de aur în Iran, de câteva zeci de ori mai mult în comparaţie cu perioada similară a anului trecut.

Potrivit Institutului de Statistică din Turcia, livrările turceşti de aur către Iran au crescut în aprilie de patru ori faţă de aceeaşi lună din 2011. Astfel, în aprilie 2012, Turcia a exportat în Iran 26 de tone de aur în valoare de 1,2 miliarde de Solari, scrie Agerpres.

Ankara şi Teheran-ul au ales această metodă de plată pentru resursele energetice importate de Turcia din Iran după ce SWIFT, compania care se ocupă de transferurile financiare către autorităţile iraniene, a încetat cooperarea cu Teheran-ul ca urmare a sancţiunilor internaţionale. Astfel, autorităţile iraniene au început să accepte ca plată pentru furnizările de petrol şi gaze orice fel de valută şi metale preţioase.
După cum relatează presa turcă, preluată de Financial Times, Turcia importă anual din Iran circa opt milioane de tone de petrol şi opt miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Sursa:www.evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

VA MULTUMESC PENTRU COMENTARİU Şİ VA DORESC O Zİ BUNA.

Grab Bookmark GadgetWeb Informer Button Blogger Tricks