"E greu să găseşti români care să nu aibă ceva cu romii"
"Cine a mai văzut vreodată cuc să clocească şi ţigan să muncească": Carmen Duţă citează vechea zicală. A lucrat dintotdeauna ca profesoară, s-a îndrăgostit de doi frăţiori romi, erau foarte inteligenţi, apoi nu a mai ştiut nimic de ei, spune, până când nu l-a văzut pe cel mai mare la TV, comisese cel mai mare jaf la poştă.E greu să găseşti români care să nu aibă ceva cu romii, şi prin urmare compar intoleranţa noastră faţă de vecinătatea unor ţigani, care face să se treacă atât de uşor la fapte, cu coabitarea dintre "gagii" (cum le spun ei celorlaţi) şi romii din România. Putem visa la asta.
«Francezii de dreapta şi de stânga ni-i trimit înapoi», ironizează, pe bună dreptate. După care, povestesc despre activitatea unor romi îmbogăţiţi. Precum povestea lui Dan Finuţu, mort alaltăieri (20 august - n.r.) la 44 ani de ani cu soţia la Tulcea, într-un accident cu BMW-ul său. Finuţu şi-a construit la Buzeşti, în Teleorman, o casă care reproducea în mod exact tribunalul în care a fost judecat, şi şi-a inscripţionat numele său pe frontispiciu.
"Fac comerţ pe piaţa neagră, carne, fructe, flori, şi apoi droguri, prostituţie. Îşi fac palate mari, apoi trăiesc toţi în aceeaşi cameră, chiar şi cu calul, dacă se poate.
În realitate, românii "gagii" îşi cunosc compatrioţii romi mult mai bine decât îi cunoaştem noi pe-ai noştri, deseori le iubesc muzica, sunt mândri de "ţiganii de mătase", cei educaţi, precum violonistul Ion Voicu, sau pianista Mihaela Ursuleasa, moartă cu câteva zile în urmă.
Ştiu că romii sunt bogaţi şi mai ales săraci. Afişarea bogăţiei exasperează majoritatea persoanelor tot mai sărăcite. Motivul principal al scandaloasei nostalgii pentru vremurile lui Ceauşescu (scandaloasă pentru Europa, care acolo ar trebui să se oglindească) stă în faptul că atunci bogăţia era rezervată satrapilor, şi dedesubt era o societate nivelată: democraţia este o obsesivă vânturare a banilor în faţa celor care fac foamea. Salariu mediu este de 350 de euro.
Afişarea bogăţiei exasperează majoritatea persoanelor tot mai sărăcite
Noii îmbogăţiţi
Lumea ştie totul şi este suspicioasă privind averile celor puternici: casele pariziene ale lui Băsescu; faimoasa marmură colorată de Ruşchiţa în mâinile primarului din Bucureşti, Videanu; stadioanele în fază de construcţie ridicate cu fonduri UE de fostul ministru al Turismului Elena Udrea, care trimitea pantofi cu tocuri înalte pentru a ridica moralul femeilor din Moldova inundată; extravaganţa lui Mazăre, primarul ”socialist” care defilează în uniforme naziste şi ţine în urâţenie nobilul oraş Constanţa...
Apoi sunt magnaţii din politică. Unul este Dan Diaconescu, proprietarul unei televiziuni de mare succes, OTV, cu subiecte senzaţionale, dezbateri violente şi care ţin de bufonerie.
Şantaje, extorcări profitabile, cunoaştem genul. A făcut un partid, la administrative a pierdut cu 11%.
Un altul se numeşte Gigi Becali, cioban pe vremea comunismului, apoi s-a apucat de făcut traficuri, blue jeans, terenuri cumpărate de la ţărani săraci la periferia de nord a Bucureştiului pe care apoi s-a construit, a cumpărat Steaua Bucureşti şi micul palat Manu-Auschnitt, cu frize din aur pe faţadă: a explicat că l-a cumpărat fără a se uita la el, numai măsurând metri pătraţi – restaurare pe măsură, apoi a adăugat aur de 24 de carate şi a înlocuit tablourile cu icoane sacre şi a plasat un mare Isus în grădină.
De fapt e foarte devotat, dă mulţi bani bisericii, frecventează muntele Athos, achită facturile de curent ale romilor legaţi abuziv la reţea.
Şi el are un partid, a candidat la prezidenţiale, la europenele din 2007 a luat 5%. E de râs, nu? Apoi să ne gândim la Italia.
Carmen mai spune: trebuie să mergi în supermarket-uri să vezi bătrânii care umblă cu sacoşa goală şi cu un baston. I-am dat un pachet cu lucruri unei bătrâne doamne, fiind atentă să nu o jignesc. M-am întors să o privesc şi am văzut că-i curgeau lacrimile sub ochelari, era toată roşie.
Sursa:gazetaromaneasca
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
VA MULTUMESC PENTRU COMENTARİU Şİ VA DORESC O Zİ BUNA.